Kalkan ve Çevresinde Gezilecek Yerler
FETHİYE
Ölüdeniz
Fethiye – Ölüdeniz arası 12 km dir. Ölüdeniz 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir. Safari (jeep, atv, at), dağcılık, yürüyüş ve rafting yapma imkanları mevcuttur. Ayrıca Babadağ’dan 2.000 metre yükseklikten yamaç paraşütü yapma imkânınız vardır.
Kelebekler Vadisi
Yarım saatlik tekne yolculuğu ile ulaşabileceğiniz, 350 metreye kadar ulaşan sarp kayalık duvarlar ile çevrili olan vadi, ismini barındırdığı 80 den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır.
Çalış Plajı
Fethiye Çalış Plajı birkaç km uzunluğunda ve şehir merkezine bitişik bir plajdır. Plaja şehir merkezinden yürüyerek veya dolmuşla birkaç dakikada ulaşma imkânı vardır.
Gemile Adası
Fethiye’ ye yaklaşık olarak 9km uzaklıktadır. Kaya köyünde bulunan Gemile koyundan deniz yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Adada 4 adet kilise bulunmaktadır. Dinsel tarihi bakımından Hıristiyanlık dini için önem taşımaktadır.
Kabak (Gemile) Koyu
Kabak Koyu Likya Yolu üzerinde bulunmaktadır. Koy oldukça yüksek sarp kayalıklarla çevrili olmasına nazaran muhteşem bir doğaya sahiptir. Ayrıca küçük, çakıllı bir plajı da mevcuttur. Metrelerce yükseklikte görülen pınarların oluşturduğu şelalelerin görüntüsü sizi içine çekmeyi başarabilir.
Kaya Köy
3. derece kentsel ve arkeolojik sit alanı olan Kaya Köy Fethiye merkeze 8 km uzaklıktadır. 20. yy başlarına kadar aktif olarak yaşam sürülen köy 1922 mübadelesinden sonra terk edilmiştir. Şuan doğanın ele geçirmiş olduğu köy görülmesi gereken yerler arasına çoktan girmiştir.
Kral Mezarları (Amintas)
Fethiye körfezine yukarıdan panaromik bir manzara ile bakan kaya mezarlarına yüze yakın merdiven ile çıkılmaktadır. Tapınak ve ev tipi türleri olan anıt mezarlar, tanrı kral olarak isimlendirilen kişiler için ölümlerinden sonra da tapınmak için yapılıyordu. Görülmeye değer pek çok kaya kral mezarları bulunmaktadır.
Telmessos Antik Kenti
Fethiye’nin antik çağdaki ismi olan Telmessos bugüne kadar aktif olarak yaşamın sürdüğü tek antik kenttir. An tik kentten bugüne ulaşabilen en eski kalıntıları lahitler ve kaya mezarları oluşturmaktadır. Telmessos Antik Kenti, Fethiye ilçesine bağlı Kesikkapı Mahallesinde bulunmaktadır.
Fethiye Müzesi
Tarih yönünden zengin olan ilçede tarihi eserlerin bir araya toplanması düşüncesi 1960 yıllarında ortaya çıkmıştır. 1987 yılında yeniden inşa edilen müzede arkeoloji ve etnografya olmak üzere 2 bölüm bulunmaktadır. Müzenin en önemli eserlerinin başında Kumrulu Genç Kız Heykeli ve Likçe dilinin çözümlenmesinde büyük katkısı olan Stel’ dir.
Afkule Koyu ve Afkule Manastırı
Çileler manastırı olarak bilinen Afkule Manastırı Fethiye Kayaköyünde bulunmaktadır. Araba yolculuğunun ardından 1 saatlik orman içi yürüyüşünden sonra manastıra ulaşabiliyorsunuz. Yollarda bulunan yön belirtici çizgilere dikkat etmek gerekmektedir. Manastır denizden yaklaşık olarak 400 metre yüksekte bulunmaktadır. Manastırın alt kısmında kalan koy ise manastır ile aynı isimle anılmaktadır. Dalış için Fethiye’ nin en iyi bölgelerindendir. Dalış yaptığınız takdir de mercan anemon ve karideslere rastlamanız mümkün.
Ömer Eşen Tabiat Parkı
2000 li yılların başında mesire yeri olarak yapılmıştır. Kafe, restaurant ve konaklama imkânlarının hepsi mevcuttur. 2008 yılında tekrar restore edilerek tabiat parkı olarak tescil almıştır.
Mendos (Arı) Dağı
Dağ ve orman yürüyüşü yapmak isteyenler için idealdir. 1760 metre yükseklikte zirveden Fethiye’ den Marmaris’ e kadar görebileceğiniz panoramik bir manzara sizi karşılamaktadır. Mendos dağı endemik bitki örtüsünde görebileceğiniz binlerce bitkiye ev sahipliği yapmaktadır.
Uzunyurt Köyü (Faralya)
Times dergisine göre Türkiye de bulunan altı gizli cennetten biri olarak gösterilen Faralya köyü Fethiye merkeze 25 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Tlos Antik Kenti
UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde yer alan antik kent bölgenin en eski yerleşim yerlerindendir. Saklıkent Kanyonuna 5 km uzaklıktadır. Dik yamaçlarda bulunan yerleşim yerini doğanın kendisi korumaktadır. Antik kentte tiyatro, hamam, stadyum ve kilise kalıntıları bulunmaktadır. Kentin altı kemerli kapısı hala ayakta durmaktadır.
Karadere ve Kumluova Plajı
Halk arasında Özlen ve Çayağzı plajı olarak bilinen kumsalın başlama noktasına küçük mir çay dökülmektedir. Plajlar su sporlarına elverişli ender plajları arasında yer almaktadır. İlkbaharın ilk aylarından Ekim ayı sonlarına kadar denizden faydalanmak mümkündür.
KAŞ – KALKAN – DEMRE
Patara Plajı
Türkiye’nin en uzun 2. plajı olan Patara Plajının uzunluğu 14km dir. Caretta caretta kaplumbağaları ile meşhur olan plajı yumurtlama döneminde (15 Mayıs-15 Eylül) insanlarla caretta carettalar ortak kullanmaktadır. Akşam saat 20.00 den sonra kumsalı minik arkadaşlarımıza teslim ediyoruz. Girişte Patara Antik Kent içinden geçildiği için müzekart geçerlidir. Plajda şezlong ve şemsiye de ekstra ücret karşılığında temin edilmektedir.
Patara Kum Tepesi
Patara kum tepeleri Patara plajının arka kısmında bulunan Afrika çöllerini anımsatır. Kum tepeleri fotoğraf çekimi yapmak ve gün batımını izlemek için eşsiz bir yerdir. Bölgede at veya deve ile safari yapma imkânı bulunmaktadır.
Patara Antik Kenti
Kalkan’ a 16 km uzaklıkta bulunan antik kent yaklaşık 2000 yıllık bir tarihe sahiptir. Günümüze ulaşabilen Roma İmparatoru Nero tarafından yaptırılan en eski deniz fenerine ev sahipliği yapmaktadır.
Xanthos – Letoon Antik Kenti
UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan antik kentler Kaş ilçesine bağlı Kınık köyü yakınlarında bulunmaktadır. Likya döneminde Xanthos idari merkez konumunda yer alırken Letoon ise dini merkez konumunda bulunmaktaydı. İki antik kent arasındaki mesafe 4 km dir.
Saklıkent Kanyonu
Muğla ve Antalya il sınırları içinde bulunan kanyon harika bir doğa mucizesidir. Kanyonun uzunluğu 18 km ve yüksekliği de 200 ila 600 metre arasında değişmektedir. Rivayetlere göre bir çobanın keçisinin buraya kaçması sonucu tesadüf eseri bulunmuştur. Sizde kanyonu keşfetmek ve kanyonun derinliklerine doğru yürüyüş yapmak istiyorsanız buz gibi soğuk sudan geçmek zorundasınız. Oldukça kuvvetli akan sudan geçerken akıntıya kapılmamanız için kanyon içine sabitlenmiş halata tutunarak geçmeniz tavsiye edilir. Rafting, bungee jumping, gün batımı turu kanyon ve çevresinde yapabileceğiniz aktivitelerden bazılarıdır.
Gizlikent Şelalesi
Saklıkent kanyonuna 5 km uzaklıkta sizleri Gizlikent Şelalesi beklemektedir. Aracınızı bıraktıktan sonra orta zorlukta bir yürüyüşün ardından şelaleye ulaşıp kendinizi şelalenin soğuk sularına bırakmanız mümkün.
Fırnaz Koyu (Muar Kürü)
Akvaryum gibi berrak bir suya sahip Fırnaz Koyu Kalkan merkezden 4 km uzaklıkta bulunmaktadır. Karayolu ile ulaşımın zor olduğu koya Kalkan limanından tekne kiralayarak geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca koyda gençleştirdiğine inanılan bir çamur banyosu yapmakta mümkün.
Kaputaş Plajı
Kaputaş plajı Kalkan merkeze 7 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kanyondan gelen yer altı sularının denize dökülmesinden dolayı suyu genel olarak soğuk olmaktadır. Denizin turkuaz rengi sizi 187 basamak aşağı inmeye zorlayacak kadar güzeldir.
Mavi Mağara
Kalkan merkeze 6 km uzaklıkta olan mağara 50 m uzunluğunda 40 m genişliğinde ve 15 m yüksekliğindedir. Oldukça büyük olan mağara iç ve dış galeri olmak üzere ikiye ayrılır. İç ve dış galeride mercan ve canlı çeşitliliği dikkat çekmektedir. Mağaraya giriş deniz üzerinden tekne veya yüzerek sağlanmaktadır.
Akçagerme Plajı
Kaş ilçe merkezine 3 km uzaklıkta bulunan plaj 200 m uzunluğa sahiptir. Denizin sığ olmasından dolayı çocuklu aileler için de uygun bir plajdır. Mavi bayraklı olması ve halk plajı olmasından kaynaklı yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir.
Seyrek Çakıl Plajı
Kaputaş plajına komşu olan Seyrek Çakıl plajı hafta sonları oldukça kalabalıktır. Herhangi bir işletme bulunmayan plajda şezlong ve şemsiye kiralama imkânınız yoktur. Deniz genel olarak dalgasız ve sakin olmasına nazaran aniden derinleşmesinden dolayı iyi yüzme bilmeyenler ve çocuklu aileler için çok fazla tavsiye edilmiyor.
Meis Adası
Kaş kıyılarından 2 kilometre uzaklıkta olan adaya Kaş limanından günübirlik feribot seferleri düzenlenmektedir. Geçerli bir schengen vizeniz var ise adaya giriş yapabilirsiniz. Fakat geçerli bir vizeniz bulunmuyorsa pasaportunuzu tur şirketlerine en az 3 gün önceden teslim ettiğiniz takdirde sizin için belli bir ücret karşılığında geçici vize almaktadırlar. Adaya feribot seferi ile 20 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Adada gezilmesi gereken yerlerin başında Mavi Mağara, Aya Yorgi adası, Osmanlı Cami Müzesi ve Arkeoloji Müzesi, Saint Jean Şövalyeleri Kalesi gelmektedir.
Üçağız
Kaş merkeze 34 km uzaklıkta olan Üçağız adeta saklanmış bir doğa harikasıdır. Kaş limanından tekne turları ile ya da araçla ulaşabilirsiniz. Eğer aracınız ile gitmeyi tercih ederseniz Üçağız da tekne kiralayabilirsiniz. Buradan kiralayacağınız tekne ile Kekova, Batık Şehir, Kaleköy, Akvaryum koyu gibi yerleri dolaşabilirsiniz.
Kekova
Demre ilçesi yakınlarında, Üçağız ve Kaleköy (Simena) açıklarında bulunan, üzerinde yerleşimin olmadığı küçük şirin kayalık bir adadır. Ulaşım Üçağız dan deniz yolu ile sağlanmaktadır. 1990 yılından bu yana sit alanı olan adada MS. 2. yüzyılda depremler ile yol olmuş Dolkisthe batık şehri bulunmaktadır. Adanın batık şehir bulunan kısmında yüzmek ve dalmak yasaktır.
Batık Şehir
Akdeniz’ in Türkiye ye ait en büyük adası olan Kekova da bulunan batık şehrin en yüksek tepesi 188 metre, en derin kısmı ise 105 metredir. Adanın batık şehir kısmında yüzmek ve dalmak yasaktır. Fakat tersane bölgesi olarak adlandırılan kısımda yüzülebilir ve dalış yapılabilir. Tekne ile batık şehir yakınlarına gelindiğinde suyun üzerinden batık şehri çok net bir biçimde görmeniz mümkün.
Kaleköy
Diğer adı Simena olan Kaleköy her ne kadar bir yarım ada olsa da karayolu ile ulaşım sağlanamamaktadır. Kekova adasının tam karşısında bulunan köyün tarihi M.Ö. 4. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Köyün tepesindeki kaleye çıkarak manzara izleyebilir ve dönüş yolunda da herhangi bir yerde ev yapımı dondurma yiyebilirsiniz.